Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leiner Lauráról

_kepek/laura.jpgAdatlap részlet a közösségi portálról


Név: Leiner Laura

Kor: 26

Magamról: „Az élet, a világmindenség, meg minden”

Szeretem az írást, a családomat, a zenét, az éjszakákat, a csillagokat, a nevetést, a jó filmeket, és a rosszakat is. Szeretem a forró csokit, a sálakat, a csöndet, a könyveket, az internetet, a sorozatokat, a virágokat és a boldogságot.

Érdeklődési kör: könyvek, zene, filmek, festés, gitározás.

Klubtagság: Ne folyasd a csapvizet!; Ciceró Könyvstúdió; Hunter S. Thomspon; I <3 Korn; későn fekvők - későn kelők; Tim Burton filmjei; akik behunyt szemmel is látják a klaviatúrát; DVD gyűjtők; Szent Johanna gimi <3

GYIK a Szent Johanna gimiről:

Honnan jött a Szent Johanna gimi ötlete?

- Szerettem volna egy ifjúsági naplóregényt írni, ami itt és most játszódik. Így jött az SzJG ötlete.

Hány részes lesz a sorozat?

- A sorozat 8 részes lesz. (A 4 gimnáziumi év 8 féléve)

A karakterek kitaláltak, vagy léteznek?

A Szent Johanna gimi kitalált történet, kitalált karakterekkel, a valóságban sajnos nem léteznek a szereplők.

Mikor jelenik meg a következő rész?

- Megjelenéskor mindig elmondom, hogy mikorra várható a következő kötet, de akihez esetleg nem jutott el a hír, a Szent Johanna gimi Facebook oldalán (facebook.com/aszentjohannagimi) minden aktuális információ megtalálható.

A történet saját élmény?

- Nem, a történet fikció, nem saját élmény.

Létezik a Szent Johanna gimi?

- : ) Nem, ez egy kitalált iskola.

Miért francia tagozatos a suli?

- Úgy éreztem, hogy az angol túl snassz, szerettem volna különlegesebb nyelvet választani a történethez.

Lesz SzJG film?

- Örülnék neki.

A közösségi portálokon lévő szereplők igaziak? Ha nem, kik csinálják őket?

A Szent Johanna gimi szereplői nem igazi személyek. : ) A karakterek profiljait az olvasók készítették, ők írnak a nevükben, chatelnek és posztolnak bejegyzéseket. Fontosnak tartom elmondani, hogy sem a Ciceró Könyvstúdió, sem pedig én nem vállalunk felelősséget a karakterek által kiírt/megválaszolt üzenetekért. Örülök neki, hogy a karakterek „életre keltek”, azonban a történet alakulását természetesen nem ismerik.


Kié az SzJG Facebook oldala? Kik írogatnak oda? Hogy érhetem el, hogy kiposztolják a linkemet?


- A Szent Johanna gimi Facebook oldala (facebook.com/aszentjohannagimi) az enyém, a bejegyzések pedig a Ciceró Könyvstúdiótól, valamint tőlem származnak. Az olvasóimhoz intézett személyes üzeneteket mindig Lauraként írom alá. Amennyiben a Ciceró Könyvstúdió érdekes, vagy értékes blogot, esetleg kritikát kap a Szent Johanna gimivel kapcsolatban, abban az esetben kiteszi a linket. Természetesen nem szándékozzuk elárasztani a falat, így szubjektív megítélés alapján dől el, hogy mi kerül ki.


Ki fognak derülni azok a dolgok, amikre nem kaptunk választ?

- Minden ki fog derülni a további kötetekben. : )

Szeretnék írni SzJG fanfictiont, publikálhatom?

- Nagyon örülünk neki, hogy a Szent Johanna gimi rengeteg olvasónak hozta meg a kedvét az íráshoz, azonban a könyvsorozatot (történetet, karaktereket) szerzői jogok védik, így azt tanácsolnánk, hogy ne tegyétek közzé az interneten, mert annak sajnos jogi következményei is lehetnek. A hivatalos álláspont mellett pedig személyes véleményem, hogy egy könyv továbbgondolását bízzuk az olvasókra, az esetleges megírását pedig a mű szerzőjére.

Lesz könyv Cortez szemszögéből?


- Rengeteg kérdés érkezik ezzel kapcsolatban, azonban a Szent Johanna gimi Reni naplója, az ő leírása alapján ismerjük meg a történetet/karaktereket. Cortez szemszögéből biztosan nem lesz kötet. Ennek számos oka van, és úgy érzem, az olvasóim is egyetértenek abban, hogy Cortez nem az a szereplő, aki naplót, blogot, vagy bármit is írna. : )

Vannak ötleteim a Szent Johanna gimihez...


- Nekem is. : D

Lehet tudni, mi lesz a sorozat vége?


- Azt, hogy mi történik a sorozat következő kötetében/köteteiben, természetesen nem árulom el senkinek. Az elmúlt időszakban kiképeztem magam a keresztkérdésekre, így szélsőséges esetekben (álmomból keltve/tornádó közeledtével/túszul ejtik a kedvenc énekesemet, stb...) is csak azt mondom, hogy „sajnos nem mondhatom meg!". : D

GYIK Leiner Lauráról:

Mindig is író szerettél volna lenni? Ha nem, akkor mi? Mióta írsz?

- Nem, 18 éves koromig nem tudtam, hogy író leszek, akkor írtam az első regényemet. Ez nem volt tudatos, egyszerűen csak jött, leültem, és írtam egy könyvet. : ) Ha nem regényeket írnék, akkor a filmes szakmában tudnám elképzelni magam, forgatókönyvíróként. Persze régen eszembe jutott, hogy esetleg zenész leszek, de tehetség híján megmaradtam „hallgatónak”. Szerintem így mindenki jobban járt.

Ki a kedvenc karaktered? Te kivel lennél jóban a szereplők közül? Kire hasonlítasz a legjobban?

- Minden karaktert nagyon szeretek, mindenkit másért, így nem tudnék kiemelni egy kedvencet. A szereplők közül szerintem Ricsivel lennék nagyon jóban, valamint Andrissal és Robival biztos, hogy igazán jól kijönnék. : ) Nem igazán hasonlítok egyik karakterre sem, néhány tulajdonság, illetve stílus egyezik, de nem magamról mintáztam a szereplőket.

Olvastad azokat a könyveket, amiket Reni? Egyezik az ízlésetek? Milyen könyveket szeretsz?

- Reni könyvei közül a legtöbbet olvastam, de nem igazán egyezik az ízlésünk. Hunter S. Thompson, Douglas Adams és Philip K. Dick műveit szeretem a legjobban, tőlük bármikor, bármit elolvasok/újraolvasok.

A könyvekben említett zenék közül mik a kedvenceid?

- A sorozatban sok zene van, a legtöbbet én is meghallgatom, de leginkább Ricsi zenei ízlése jellemző rám. (Zárójelben megjegyezném, hogy hatalmas Korn rajongó vagyok, és valami egészen érthetetlen okból kifolyólag közel állnak hozzám azok a zenék, amikben hörögnek. :D)

Hogyan adták ki a könyvedet?

- Amikor elkészültem a Szent Johanna gimi kéziratával, felkerestem a Ciceró Könyvstúdiót. Egy személyes találkozás után Till Katalin főszerkesztő elolvasta az első részt, és úgy döntött, szeretné, ha a sorozat a Ciceró Könyvstúdiónál jelenne meg.

Melyik részt írod? Elmondod, ha már befejezted az SzJG-t?


- Nem szoktam elárulni, hogy melyik kötetet írom, vagy hogy a sorozatot írom-e még, mert a saját tempóm és a kiadás nagyon eltérő. : ) Mivel számos olyan levél érkezik, amiben az olvasók sürgetik a megírást, és a kiadást is, csak azt tudom mondani, hogy egy könyvsorozat köteteinek kiadása között kell, hogy elteljen pár hónap, hiszen gondolni kell azokra is, akik nem a megjelenéskor, hanem később jutnak a regényhez. Nem, szándékosan nem árulom el, hogy befejeztem-e már a Szent Johanna gimi 8. kötetét. : )


Hogyan telik egy napod? Szabadidődben mit csinálsz? Mi a hobbid? Sportolsz valamit?

- A napjaim leginkább írással telnek, így nincs sok szabadidőm. Ami van, azt filmnézéssel és netezéssel töltöm. Hobbimnak is csak az írást, és a filmeket tudom említeni, továbbá a DVD vásárlást (mániákus DVD gyűjtő vagyok). Nem sportolok, de szívesen nézek sportközvetítéseket a tévében, ez egy kevésbé megerőltető formája az egészséges életnek. :D

Hol lehet neked írni? Hol tudlak elérni? Regisztrálva vagy valahol? Mi az e-mail címed? Megadod a telefonszámod? Felvehetlek msn-en? Hol lehet veled találkozni?


- Ezeken a Facebook oldalakon lehet elérni: facebook.com/aszentjohannagimi; facebook.com/leinerlauraofficial. Ezen kívül itt lehet nekem személyes üzenetet küldeni: szentjohannagimifanclub@gmail.com. Privát facebook profilom nincs, a Twittert használom (twitter.com/leinerlaura), itt olvashatóak a roppant izgalmas tweetjeim. : D

Msn-em nincs, az e-mail címem nem publikus, a telefonszámomat pedig még én sem tudom, hiszen soha nem hívom saját magam. : D

Hogy hol lehet velem találkozni? Új kötet megjelenésekor a dedikáláson, illetve változó időközönként a DVD áruházak „újdonság" polcai körül. : )


Reagálsz a blogokra és fórumokra?


- Az előző válaszban említett oldalakon kívül semmit nem látogatok. Úgy gondolom, hogy ezek az oldalak elég felületet biztosítanak ahhoz, hogy az olvasóim írni tudjanak nekem. Sem fan club, sem blog, sem fórum oldalakat nem olvasok.


Ha bejelöllek Facebookon, visszajelölsz?


- A privát facebook oldalamat törölnöm kellett, mivel már nem tudtam további olvasókat visszajelölni, így a hivatalos oldalamon lehet nekem üzenetet írni: www.facebook.com/leinerlauraofficial


Ha készítek Szent Johanna gimi rajongói oldalt, megnézed?


- Nem ismerem az SzJG rajongói oldalait, de természetesen örülök neki, ha készülnek ilyenek. Úgy gondolom, hogy ezek az oldalak nem engem kell, hogy meggyőzzenek, így ha kiposztolod a Szent Johanna gimi Facebook oldalára, a többi olvasó érdeklődését felkelti, és sokan ellátogatnak az oldalra.


Mikor lesz író-olvasó találkozó? Mikor lesz legközelebb dedikálás? Eljönnél az iskolánkba, ha meghívunk? Eljönnél a könyvtárunkba egy találkozóra?


- Elsősorban szeretném megköszönni a rengeteg megkeresést és meghívást! Dedikálás az új kötet megjelenésekor szokott lenni, ez általában több napos, és Budapesten van. Sajnos a munkatempóm miatt csak nagyon kevés találkozót tudnék vállalni, és a megkeresések közül képtelen lennék eldönteni, hogy hová is induljak hirtelen, így a meghívásokat legnagyobb sajnálatomra vissza kell utasítanom. Igyekszem kárpótolni az olvasóimat azzal, hogy az interneten elérhető vagyok, és nagyon köszönöm a megértést.


Befolyásol valami az írásban? Elfogadsz ötleteket? Merítesz valahonnan ihletet?


- Az írásban semmi nem befolyásol, a fejemben már meglévő történetet írom le, csak a saját ötleteimet használom fel, és nem merítek sehonnan ihletet. : ) Előfordult, hogy megkerestek üzenetben, hogy írjak bele zenét, vagy valamilyen könyvet a történetbe, de ezt természetesen elutasítottam. Ennek oka, hogy a Szent Johanna gimibe az általam kiválasztott, a szereplőkhöz, történethez, hangulathoz és cselekményhez passzoló zenéket/filmeket/könyveket írom bele.


Mit tanácsolnál kezdő íróknak?

- Kezdő íróknak azt tanácsolom, hogy szeressenek írni, legyenek kitartóak, higgyenek a történetükben, és mindenképp fejezzék be, mert félkész történettel sajnos nem nagyon lehet mit kezdeni.

Elolvasol kéziratot, ha megkérnek rá?

Nem, nem szoktam elolvasni kéziratokat, egyrészt, mert nincs időm rá, másrészt pedig, én olvasóként olvasok, nem pedig íróként, így a tőlem elvárt szakmai kritikát nem tudnám nyújtani, csupán egy teljesen szubjektív olvasói véleményt.

Mik a terveid az SzJG után?

- Rengeteg ötletem van, és annyit elárulhatok, hogy a Szent Johanna gimi után is ifjúsági könyvet (könyveket) tervezek. : )